בארץ יש מבנים ישנים רבים שנבנו לפני עשרות שנים. מדובר במבנים בעלי ליקויים ופגעים רבים כמו סדקים, טיח מתקלף, בטון רופף, ברזל חלוד ועוד. הליקויים הללו עלולים לפגוע ביציבות של המבנה ולגרום למבנה לעמוד בפני סכנת קריסה. לכן, על מנת למנוע מהמבנה לקרוס ולתקן את הליקויים שבו יש לחזק את המבנה. על חיזוק מבנים נרחיב במאמר הבא.
חיזוק מבנים הוא תחום חשוב בתחום הבנייה המיועד לשמירה על מבנים קיימים ועל השוהים בהם. התהליך כולל שיפור יציבות המבנה, הארכת חייו וחיזוקו באמצעות טיפול ברכיבים הרעועים בו. לאורך השנים, רבים מהמבנים מתקלפים ומציגים סדקים, רכיבי ברזל חשופים, חלקי טיח רופפים, חלקי בטון רופפים ועוד. כל תופעה זו מסכנת את יציבות המבנה ולכן חשוב לטפל בה במהירות האפשרית ולחזק את המבנה כדי למנוע קריסה ולהבטיח את יציבותו.
חיזוק מבנים הוא תהליך שבו מבוצעים שיפורים במבנה כאשר קיימים פגעים שונים בו. כפי שציינו, במבנים ישנים יכולים להיות חלקי טיח או בטון שרופפים, עמודי הבניין יכולים להיות שבורים או סדוקים, הקירות החיצוניים של הבניין יכולים להיות סדוקים, חומות ומעקות שבורים, מרפסות רעועות מוטות הברזל יכולים להיות חשופים בתהליך קורוזיה ועוד. בנוסף למקרים בהם ניתן לראות את הפגעים של הבניין, ישנם מקרים נוספים בהם יבצעו חיזוק מבנה. למשל, כאשר מבנה לא פעיל לתקופה והוא נחשב לנטוש ולמסוכן, חשוב מאוד לחזקו ולשקמו כדי להשתמש בו בצורה בטוחה. עוד מקרה בו יחזקו את המבנה הוא כאשר מדובר במבנה מוזנח עם פגעים תברואתיים שונים. במצב כזה חשוב לחזק ולשקם את המבנה כדי לשמור על חיי השוהים בו. בנוסף, אנשים רבים מחליטים לבצע חיזוק מבנה כדי להשביח את הנכס. במקרים אלה אנשים רוכשים נכסים ישנים במחירים זולים ולאחר מכן מחזקים, משפצים ומשקמים את המבנה על מנת להשביח אותו ולמכור אותו במחיר גבוה יותר מהמחיר שרכשו.
כפי שהבנו עד עתה, חיזוק מבנים הוא תהליך המתבצע על מגוון מבנים ישנים במצבים שונים. התהליך יכול להתבצע על מבנים פרטיים וציבוריים, ובהתאם יכול להיות יזום על ידי רשויות מקומיות, עיריות, מועצות, יוזמים פרטיים או דיירי המבנה עצמם. התהליך חיוני כדי לשמור על המבנים בטוחים ויציבים לשימוש קהילתי ופרטי. התהליך מתבצע על ידי קבלנים שמתמחים בחיזוק מבנים ובשיקום מבנים. חשוב מאוד לבחור קבלן מתאים לביצוע החיזוק. חשוב לוודא שהקבלן יכול לבצע את תהליך החיזוק של מבנים בצורה המתאימה ובצורה הטובה ביותר שלא תפגע במבנה. כדאי לוודא שהקבלן מתמחה בחיזוק מבנה ויכול לוודא את החוזק של המבנה ואת יכולתו לשאת את העומס של השינויים שצפויים להתרחש בו לפני התחלת התהליך.
כדי לבחור קבלן מקצועי ואמין עבור חיזוק מבנים, חשוב לקחת בחשבון מספר פרמטרים. נהלו שיחת היכרות בשביל לבחון את החיבור שיש לכם לקבלן וודאו מה תחום ההתמחות שלו והניסיון שלו בתחום. כדאי לבדוק אם הוא רשום בפנקס הקבלנים ואם יש לו רישיון מתאים לעבודה זו.
בנוסף, בקשו לראות עבודות קודמות של הקבלן ובדקו המלצות וחוות דעת עליו מלקוחות קודמים. חשוב לבדוק אם העבודה נעשתה באופן מקצועי ובמצב של שביעות רצון, והאם הקבלן עמד בזמני העבודה ובתקציב. על מנת להבטיח שתקבלו את המחיר הטוב ביותר, בצעו השוואת מחירים עם כמה קבלנים שונים. וודאו כי המחיר מתאים לתחום העבודה, למספר השעות הדרושות ולרמת המקצועיות של הקבלן.
חיזוק מבנה הוא תהליך המבוצע על מבנים כדי להעניק להם יציבות ובטיחות, כאשר הדגש הוא על החלקים החיצוניים של המבנה. התהליך עשוי לכלול מספר שלבים שונים, כגון הקמת תשתיות חדשות, שיקום עמודי הבטון, שיפוץ יסודות וטיח רופפים, ועוד. במסגרת התהליך, יש לטפל בפגעים השונים במבנה, כגון סדקים בקירות, חלקי בטון וטיח רופפים, חלודה בברזל וכדומה. לפני החיזוק, יש לנקות את המבנה באמצעות מכונת לחץ מים. כך ניתן לנקות את הלכלוך, להסיר שאריות פיח וחלקי בטון או טיח רופפים. בנוסף, חשוב מאוד לטפל בחלקי הברזל החלודים. לשם כך יש לנקות את מוטות הברזל החלודים על ידי מברשת פלדה עד לחשיפת ברזל בריא. על הברזל הבריא יש למרוח חומר שימנע קורוזיה וישמור עליו מהתפוררות והיחלשות. לאחר מכן, יש לטפל בפגעים השונים במבנה ולצבוע אותו כדי לאטום אותו טוב ולקבל תוצאה אסתטית.
קיימות מספר שיטות המאפשרות לבצע שיקום וחיזוק מבנים. קודם כל, אחת השיטות הנפוצות והיעילות לעשות זאת היא על ידי תוספות בנייה, כמו שנעשה בתהליך תמ"א. בשיטה זו מחזקים את המבנה על ידי הוספה של ממ"דים ומיקום שלהם אחד מעל השני. הממ"דים עשויים בטון וכאשר הם ממוקמים אחד מעל השני הם מספקים תמיכה ומאפשרים לייצב את המבנה ולשפר את העמידות שלו. שיטה נוספת לחיזוק מבנה היא על ידי עיבוי עמודי הבטון. עמודי הבטון הם העמודים שתומכים ומחזיקים את הבניין. פעמים רבות הליקויים והסדקים כלולים גם בעמודי הבטון. לכן, כאשר מחזקים את העמודים ומעבים אותם ניתן לשפר את העמידות שלהם בפני שחיקה, עומס, בלאי ונזקים. עוד שיטה היא לחזק את המבנה על ידי סיבי פחמן. בשיטה זו ניתן לשלב יריעות סיבי פחמן בקירות ובעמודים של המבנה. יריעות אלה מאפשרות לחזק את המבנה מאחר שהן חזקות במיוחד. כמו כן, קיימות שיטות נוספות כמו הוספת מסגרות בטון או פלדה, איטום סדקים וחריצים, טיפול במוטות ברזל חשופים, התקנת קירות הקשחה ועוד.
קשה לענות באופן חד משמעי מה המחיר של חיזוק מבנים ישנים מאחר שקיימים גורמים שונים שיכולים להשפיע על המחיר. התהליך כולל מספר שלבים שונים ויכול להתבצע בשיטות שונות. לדוגמה, על מנת לחזק את המבנה ניתן לבצע מגוון פעולות שונות כמו לשקם את הבטון, לעבות את עמודי הבניין, להוסיף ממ"ד וכדומה. לכן, המחיר ישתנה בהתאם לאופי העבודה ולשיטה בה יבחרו. ישנם מבנים בהם מלבד חיזוק בסיסי של יסודות פגומים ותיקון ליקויים בוחרים לבצע שיפוץ כללי של המעטפת. כל אלמנט שתוסיפו לתהליך ישפיע על המחיר בהתאם. כדי להבין מה הצורך לחיזוק המבנה ומה יש להוסיף לתהליך חשוב להתייעץ עם אדריכל או מהנדס.
יש לקחת בחשבון שגם המיקום הגאוגרפי של המבנה יכול להשפיע על המחיר. בדרך כלל בערים מרכזיות המחירים לחיזוק מבנים יהיו גבוהים יותר בהשוואה למחירים לחיזוק מבנים הממוקמים בפריפריה. גם מורכבות הפרויקט תשפיע על המחיר. ישנם מקרים בהם הפרויקט יהיה מורכב מאחרים בעקבות פרמטרים כמו תנאי השטח, הגישה למבנה, הליקויים הקיימים במבנה וכדומה. ככל שהפרויקט יהיה מורכב יותר כך המחיר יהיה גבוה יותר.
באופן כללי מחירי שיקום וחיזוק מבנים נעים בין כמה עשרות אלפי שקלים לביצוע עבודות בסיסיות. ככל שהעבודות יהיו נרחבות יותר והחיזוק יהיה יותר כללי ומורכב, כך המחיר יעלה בהתאם ועלול להגיע למאות אלפי שקלים ויותר. יש לקחת בחשבון שבמקרים של תמ"א 38, עלויות הפרויקט יהיו באחריות של היזם ולא של הדיירים.
למידע נוסף, הצעות מחיר או כל עניין אחר אנו מזמינים אתכם ליצור איתנו קשר:
אנחנו זמינים גם בוואטסאפ