חיזוק מבנה

יסודות 77 כאן לשירותכם

למידע נוסף, הצעות מחיר או כל עניין אחר אנו מזמינים אתכם ליצור איתנו קשר:

או התקשרו עכשיו
תוכן עניינים

חיזוק מבנה הוא תהליך שמתבצע על מבנים פרטיים וציבוריים במטרה לשקם אותו ולשפר את היציבות שלהם. בישראל יש מבנים ישנים רבים שסובלים מליקויים שונים ולכן על מנת לשמור על בטיחותם של המתגוררים במבנה חשוב לחזק אותם. מהו חיזוק מבנה ומה התהליך כולל? על כך נרחיב במאמר הבא. 

 

מהו חיזוק מבנה?

תהליך חיזוק מבנה הוא תהליך מרכזי בתחום הבנייה שמטרתו שמירה על המבנה הקיים, הארכת חייו ושיפור של יכולת העמידה שלו בעומסים ובתנאי סביבה שונים. באמצעות החיזוק, מתבצעות פעולות שונות שימנעו את קריסת המבנה, מתקנות ומחזקות אותו כך שיהיה יציב ובטוח לשימוש.

במהלך חיזוק מבנה, נדרשים תהליכים כמו תיקון חלקי טיח, תיקון סדקים בקירות, חיזוק עמודי הבניין, מתן תמיכות נוספות לחומרי הבנייה ועוד. חיזוק המבנה יותאם לכל מבנה בנפרד. כל בניין כולל מאפיינים ייחודיים ודרישות שונות, ולכן חשוב לבחון בקפידה את מצבו של המבנה ולתכנן את החיזוק בהתאם לצרכים הייחודיים שלו. נדרשת הבנה מקיפה של המבנה ושל העומסים בהם הוא מסוגל לעמוד. 

חיזוק מבנה

מה זה כולל?

תהליך חיזוק מבנה הוא תהליך שבו מבוצעות פעולות שונות על מנת לשדרג את יכולתו של המבנה לעמוד בעומסים ולהבטיח את יציבותו. במהלך התהליך, נערכים שלבים שונים הכוללים ביצוע שיקום וחיזוק של חלקים מסוימים במבנה והקמת תשתיות חדשות. המטרה היא להפוך את המבנה לבטוח ויציב. לפני התחלת התהליך מומלץ לבצע בדיקה הנדסית מקיפה למבנה שמיועדת לקבוע את חוזק הבניין ולהבטיח שהוא יכול לסבול את העומס של השינויים הצפויים בתהליך.

במהלך התהליך, הקבלן מתייחס לפגמים הקיימים במבנה כמו סדקים בקירות, בטון וטיח רופפים, ומוטות ברזל חשופים. יחד עם זאת, יש צורך לבצע פעולות ניקוי לפני החיזוק. ניקוי המבנה משאריות פיח, לכלוך וחלקי טיח או בטון רופפים נעשה על ידי שטיפה באמצעות מכונת לחץ מים. בנוסף, יש צורך לנקות חלקי הברזל החלודים בעזרת מברשת פלדה על מנת להבטיח שהברזל יהיה במצב טוב ולמרוח עליו חומר המונע קורוזיה ושומר על הברזל מהתפוררות וחולשה. לאחר מכן, מתבצעות פעולות טיח, שיוף ותיקון של סדקים ובעיות התפוררות. סיום התהליך כולל צביעה שמיועדת להעניק למבנה מראה אסתטי ואף לספק שכבת איטום טובה יותר לקירות החיצוניים של המבנה. 

שיטות לחיזוק מבנה

בעבודות חיזוק קיימות מספר שיטות לחיזוק מבנה-

  • תוספות בניה- ישנן שיטות כמו הוספת ממ"דים (מרכזי מתכת) שמאפשרות לחזק את המבנה ולשדרג את עמידותו על ידי הוספת תשתיות נוספות על המבנה הקיים.
  • עיבוי עמודים- חיזוק העמודים המחזיקים את המבנה נעשה על ידי הוספת חומרים או פתרונות טכנולוגיים לעמודים, כך שהם יהיו יותר עמידים ויציבים יותר ויתמודדו ביעילות עם העומסים והנזקים הקיימים.
  • סיבי פחמן- שימוש ביריעות סיבי פחמן בקירות המבנה ובעמודים המחזיקים אותו, כדי לחזק את המבנה בצורה יעילה. סיבי הפחמן מאפשרים חיזוק מרבי משום שהם מתאפיינים בחוזק מוגבר.
  • מסגרות בטון ופלדה- הוספת מסגרות בטון או פלדה יכולה לחזק את המבנה ולשדרג את עמידותו בפני עומסים ולחצים שונים.
  • איטום סדקים וחריצים- תהליך הכולל את מילוי הסדקים והחריצים במבנה, באמצעות חומרים יעילים, על מנת לשפר את יציבות המבנה ולמנוע חדירת רטיבות. 

 

מתי יש לחזק את המבנה?

חיזוק מבנה הוא תהליך חיוני בתחום הבנייה שנערך במצבים שונים בהם מזוהים פגמים במבנה. לדוגמה, במבנים ישנים ניתן למצוא פגמים כמו חלקי טיח או בטון רופפים, עמודים שבורים או סדוקים, קירות חיצוניים סדוקים, מעקות וחומות פגומים, מרפסות רעועות, ברזלים חשופים בסיכון קורוזיה ועוד. 

בנוסף לפגמים הללו, ישנם גם מקרים בהם מבצעים חיזוק מבנים. אחד המקרים הראשונים הוא כאשר המבנה אינו בשימוש. במקרים אלה המבנים לא בשימוש ובכך נחשבים לנטושים ומסוכנים. לכן, חשוב מאוד לחזק ולשקם את המבנה כדי להחזירו לשימוש בצורה בטוחה. מקרה נוסף שבו מתבצע חיזוק מבנה הוא כאשר מדובר במבנה עם פגמים מבניים שונים שכדאי לחזק ולשקם אותו כדי לשמור על חיי השוהים במבנה. בנוסף, רבים בוחרים לבצע חיזוק מבנים ישנים ושיקום נכסים כאשר הם מעוניינים להשביח את הנכס. 

בחירת קבלן מתאים

חיזוק מבנה הוא תהליך שמתבצע על מגוון מבנים ישנים במצבים שונים. התהליך עשוי להיות יזום על ידי מגוון גורמים כמו רשויות מקומיות, עיריות, מועצות או בידי יזמים פרטיים. בחלק מהמקרים, דיירים עצמם עשויים להיות היוזמים של התהליך. לדוגמא, רשויות מקומיות שחוששות ליציבותו של מבנה מסוים יכולות להחליט לשלוח מהנדס מטעמן לבדוק את המבנה ולהחליט האם הוא נמצא בסכנת קריסה. במידה שכן הדיירים יקבלו צו מבנה מסוכן ויהיו צריכים לתקן את כל הליקויים. בסופו של דבר, דיירים הם אלה ששוהים במבנה ולכן יש להבטיח שהמבנה יהיה בטיחותי ויציב ולא יפגע בהם. לאחר ההחלטה ליזום את התהליך, יש צורך לבחור קבלן המתמחה בחיזוק מבנה. יש לוודא כי הקבלן בעל המומחיות הנדרשת לביצוע התהליך בצורה הטובה ביותר. חשוב לוודא את יכולתו של הקבלן ולבדוק מה הניסיון שלו בתחום. בנוסף מומלץ לבדוק האם מדובר בקבלן רשום בפנקס הקבלנים.  

שתפו את המאמר:

מאמרים נוספים:

מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!